Als je een nieuwe website wilt laten maken dan komt er veel op je af waar je waarschijnlijk geen kaas van gegeten hebt. En waar moet je nu allemaal op letten bij het maken van een nieuwe website? In dit artikel komen de belangrijkste punten aanbod bij het maken van een nieuwe website. Lees ook het artikel website laten maken waar op letten voor nog meer tips.

Keuze domeinnaam

De juiste domeinnaam kiezen kan een lastige opgave zijn. Je domeinnaam is jouw identiteit op het internet, je wilt dus de juiste naam kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Het moet makkelijk te onthouden zijn en eenvoudig te spellen om de kans op spelling’s fouten zo klein mogelijk te houden. Korte domeinnamen hebben hierbij de voorkeur.

Kies de juiste extensie voor je domeinnaam, als je alleen maar in Nederland actief bent kun je het beste een NL extensie nemen. Dit geeft de voorkeur voor de SEO voor de Nederlandse Google.

Het juiste CMS systeem voor je nieuwe website

Als je eigen website ook wilt kunnen beheren zoals het aanpassen van teksten en afbeeldingen heb je een CMS systeem nodig. Er zijn diverse CMS systemen om je website mee te bouwen. Wij werken altijd met het WordPress CMS systeem. Dit systeem is niet alleen zeer gebruiksvriendelijk maar er zijn hiervoor ook duizenden plugins beschikbaar.

Responsive design

Als je een nieuwe website laat maken dan moet deze ook responsive zijn. Doordat het mobiele verkeer meer en meer toeneemt is het een must dat je website een responsive design heeft. Ook Google neemt dit serieus en als je website niet mobielvriendelijk is dan zal deze lager in de SERPs van Google komen. Heb je al een website en wil je controleren of deze mobielvriendelijk is dan kun je gebruik maken van deze handige tool.

Website doel

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het doel van je website. Moet je website informeren, veel conversie draaien of moet het je merk versterken. Dit zijn enkele voorbeelden van verschillende doelen dit grote invloed hebben op het ontwerp van je website.

Kies een goed kleurschema en lettertype

Kleurschema’s zijn belangrijker dat de meeste mensen denken. De juiste kleuren versterken het doel van je website. Bijvoorbeeld de kleur rood staat voor energie, moed, kracht, opwinding en warmt en blauw is een intellectuele kleur en staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid en effectiviteit. Een uitgebreid artikel hierover kun je lezen op Frankwatching

De juiste kleuren zijn belangrijk voor je website net zoals het bepalen van het juiste lettertype. Als je tekst te klein of te groot is heeft dit invloed op je lezers. Consistentie is hierbij belangrijk, het is prima als je voor je koppen een ander lettertype gebruikt dan voor je paragrafen maar houd dit wel op alle pagina’s hetzelfde. Experimenteer ook met de juiste regelhoogte. Voor webpagina’s is vaak een wat grotere regelhoogte prettiger om te lezen.

Website kleuren palette

Teksten en afbeeldingen

Bij het schrijven van je content voor je webpagina’s zijn er een paar punten waarop je moet letten. Het lezen op een beeldscherm is anders als een boek. Op een beeldscherm wordt er in eerste instantie gescand door de bezoekers. Houd hier rekening mee en maak duidelijke goed beschreven kopjes. Gebruik ook kortere zinnen, lange zinnen wordt vaak als onprettig beschouwd.

Afbeeldingen hebben een grote invloed op de look and feel van je website. Besteed aandacht aan het vinden van mooie afbeeldingen die bij je bedrijf passen.

Functionaliteiten

Welke functionaliteiten wil je voor je website hebben? Wil je bijvoorbeeld een fotogalerij, social sharing, slideshow, online boekingssysteem, online betaalsysteem om maar een aantal te noemen.

Navigatie

Als een website lastig te navigeren is zullen je bezoekers afhaken en niet meer terugkomen (waarschijnlijk gaan ze dan naar je concurrent). Je bezoeker moet in een paar klikken kunnen vinden waar naar hij op zoek is. Tevens zorgt een goede navigatie ervoor dat je website goed doorzocht kan worden door de zoekmachines.

Call to Action

Een call to action (CTA) moedigt bezoekers aan om ergens op te klikken of om contact met je op te nemen. Call to actions zijn ontzettend belangrijk voor je website en met de juiste CTA knoppen kun je het verschil maken of je bezoekers contact met je opnemen of niet. Ook is de kleur van de CTA erg belangrijk zoals in het onderzoek van Hubspot blijkt. Hierin werd alleen maar de kleur van de knop veranderd van groen naar rood wat resulteerde in 21% meer conversie. De kracht van de juiste kleuren en CTA’s is enorm.

Zoekmachine optimalisatie

Als je goed gevonden wilt worden in de zoekresultaten van Google dan is zoekmachine optimalisatie een must voor je website. Met een goed zoekwoorden onderzoek, een juiste title tag, meta description en content optimalisatie ga je zeker beter ranken in Google. Mocht je gebruik gaan maken van WordPress dan heb je al een streepje voor omdat WordPress zeer goede code heeft dan goed geïndexeerd kan worden door Google.

Rich snippets

Dit zegt je misschien niks maar met rich snippets val je een stuk beter op in de zoekresultaten van Google. Je hebt ze vast wel eens gezien als je iets zoekt in Google dan zien sommige resultaten er beter uit, deze hebben bijvoorbeeld sterretjes of een afbeelding erbij staan. Dit verhoogd de kans aanzienlijk dat er op je website geklikt wordt. Door micro data van schema.org toe te voegen aan je website kun je deze ook krijgen.

Website laad tijd

Wanneer er online naar informatie gezocht wordt is er niks meer frustrerend dan een trage website. Als je website te traag laad dan klikken je bezoekers meteen weg. Het is daarom belangrijk dat je website snel laad door onder andere goede hosting, je afbeeldingen te comprimeren en gebruik te maken van cache-plugin wordt je website een stuk sneller. Heb je al een website en wil je weten hoe snel deze laad? Test het met Pingdom.

Beveiliging website

Beveilig je nieuwe website goed om de kans dat je gehackt wordt minimaal te houden. Met een goed onderhoudsplan wordt je website up-to-date gehouden, worden er backups gemaakt, word je website gemonitord en beveiligd tegen allerlei dreigingen van buitenaf.

Pin It on Pinterest